od 71 €

Vojna in mir

Skalnica ali Sveta Gora nudi veličasten razgled na Julijske Alpe, Trnovski gozd, Kras in naprej do morja, proti zahodu se nam odpira pogled na Brda, Furlansko nižino, Karnijske Alpe in Dolomite. Na programu bomo izkusili doživetja vojakov, ki so se v vojni borili na teh pobočjih. Nadeli si bomo čelne svetilke in se proti vrhu vzpenjali po rovih nekdanjih vojska. Na vrhu si bomo ogledali svetogorsko baziliko ter se v popoldanskih urah odpravili proti domu.

Welcome drink
2 urno avanturo v Soča Fun parku
Kosilo v bližnji restavraciji
Peš po jarkih in rovih ter prehod skozi kaverno na Sveto Goro
Ogled svetogorske bazilike in Marijanskega muzeja
Povpraševanje

TEAM BUILDING Z VONJEM PO SOČI
Team building program je kombinacija izzivov premagovanja ovir v pustolovskem parku in odkrivanja tisočletne zgodovine Gorice ter Solkana in okolice. Sprehodil se boš skozi jarke in kaverne prve svetovne vojne in slišal zgodbe, ki opisujejo to področje ob reki Soči.

PRIČETEK S PUSTOLOVŠČINO
Zjutraj se dobimo v Solkanu, na dvorišču Kajak centra Solkan, kjer te pričakajo izkušeni in usposobljeni inštruktorji pustolovskega parka. V baru popiješ jutranjo kavico ter se posladkaš z rogljičkom, inštruktorji ti ta čas predstavijo program. Na desnem bregu reke vstopiš v Soča Fun Park in se pod okriljem inštruktorjev preizkusiš v dvourni team building pustolovščini med drevesnimi krošnjami. Ovire v pustolovskem parku boš premagovali na višini od 2 do 10 m nad tlemi. Za konec preizkusiš še »spust poguma«. Na 40 m višine se po 300 m zip line jeklenici ponovno vrneš na levi breg.

Sledi kosilo v eni od odličnih lokalnih restavracij.

SPOZNAVANJE VEČ KOT 1000 LETNE ZGODOVINE PROSTORA
Po kosilu se peš sprehodiš skozi več kot 1000 let staro naselje Solkan (prvič omenjen leta 1001) ter si ogledaš Mali vojni muzej Solkan-Soška fronta 1915-1917. Nato se pot nadaljuje proti Skalnici ali Sveti gori. Ustavimo se na Prevali, kjer si ogledamo Solkanska mostova, ki se bočita nas smaragdno Sočo. Pred tabo se odpre goriška ravnina z obema Goricama. Proti Sveti gori nadaljuješ peš po jarkih in rovih prve svetovne vojne. Steza se vzpenja po oblem pobočju in se utesni v strelnem jarku ter se približa svetogorski cesti vse do predzadnje cestne okljuke (520 m). Tu vstopiš v 260 m dolg rov za v katerega si je potrebno nadet čelno svetilko. Po krajšem plazenju se v rovu dviguješ ob pomoči kovinske pletenice ter izkusiš doživetja vojakov, ki so se v vojni borili na teh pobočjih. Iz rova izstopiš na severni strani Skalnice, na višini 545m s čudovitim pogledom na Trnovsko Banjško planoto. Nato se mimo nekdanjih vojaških objektov povzpneš na vzhodni del grebena Skalnice. Do vrha je le še 700 m sprehajalne poti, ki te pripelje v varno in mirno zavetje svetogorske bazilike.

S svojo nadmorsko višino 682 m Skalnica ali Sveta Gora nudi veličasten razgled na Julijske Alpe, Trnovski gozd, Kras in vse do morja, proti zahodu pa na Brda, Furlansko nižino, Karnijske alpe in Dolomite. Po ogledu Svete gore sledi povratek proti domu v popoldanskih urah.