od 145 €

Čarobna Goriška brda, avantura, kolesarjenje in več

Brda, dežela gričev, se nahajajo nedaleč stran od Soča fun parka na drugi strani hriba Sabotin. Ugnezdena so na pol poti med Alpami in Jadranom. Svoje izročilo in lepote nam pričarajo pristna doživetja, ki jih lahko spozna in občuti vsakdo, ki prihaja v te kraje. V Brdih, kjer zori sočno briško sadje, uspevajo izvrstna vina, domuje slastna briška hrana, lahko zakorakamo v zelene vinograde, sadovnjake in oljčne nasade ter med briškimi brajdami najdemo svoj mir. Na programu bomo spoznavali zgodovino ter kulturne znamenitosti Goriških Brd, izkusili tipično briško kosilo ter degustirali vrhunska briška vina.

Welcome drink
Avantura v Soča Fun parku
Izposoja koles
Tipično briško kosilo
Ogled srednjeveške vasi Šmartno
Ogled tipične briške kleti z degustacijo vzorcev briških vin in briškega oljčnega olja
Povpraševanje

PROGRAM Z VONJEM IN OKUSOM PO BRDIH
Program je kombinacija premagovanja ovir v pustolovskem parku ter odkrivanja zgodovine, kulture in eno-gastronomske ponudbe Goriških Brd. Brda, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom, ohranja in razvija svoje izročilo, varuje svoje lepote in podarja blagodejne učinke, ki jih lahko spozna in občuti vsakdo, ki prihaja v te kraje.

Navdušila te bodo vrhunska briška oljčna olja in vina ter tipična briška hrana in pa seveda kolesarjenje med vinogradi, oljčniki in sadovnjaki.

PRIČETEK S PUSTOLOVŠČINO
Zbor je na dvorišču Kajak centra Solkan, kjer te pričakajo izkušeni in usposobljeni inštruktorji pustolovskega parka. Po predstavitvi programa prečkaš smaragdno reko Sočo. Na desnem bregu reke vstopiš v Soča Fun Park in se pod okriljem inštruktorjev preizkusiš v dvourni pustolovščini med drevesnimi krošnjami. Ovire v pustolovskem parku boš premagoval na višini od 2 do 10 m nad tlemi. Za konec preizkusiš še »spust poguma«. Na 40 m višine se po 300 m zip line jeklenici ponovno vrneš na levi breg.

V ČAROBNA GORIŠKA BRDA
Sledi odhod iz Solkan od koder se preko solkanskega mostu odpelješ v Goriška Brda. Pogled ti bo ponovno očarala smaragdna lepotica ter eleganten kamnit železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu. Po t.i. osimski cesti, ki poteka deloma po italijanskem ozemlju, se boš povzpel po pobočju Sabotina do Goriških Brd. Peljal se boš skozi vasi Podsabotin in Hum ter dalje skozi Kojsko, nekdanje središče vzhodnih Brd. Po slikoviti briški pokrajini med vinogradi in sadovnjaki te bo pot peljala do vas Šmartno. Tu si boš privoščil okusno tipično briško kosilo.

Po kosilu si ogledaš srednjeveško vas Šmartno, prvič omenjena leta 1317, obdana z obzidjem in utrjena s petimi obrambnimi stolpi, ki stojijo ob treh vhodih. Ob vstopu v okrilje šmartenske trdnjave in sprehodu po ozkih uličicah med hišami se boš počutili kot v srednjeveškem labirintu. Tu je na ogled Briška hiša, Hiša s spahnjenico, kjer je razstava briških fosilov zbirke Stanislava Bačarja in Hiša kulture. Podobo kraju daje baročna cerkev sv. Martina, ki jo je poslikal Tone Kralj, z zvonikom, ki je bil nekdaj obrambni stolp.

Sledi prevzem koles in kolesarske opreme in voden izlet po okoliških krajih.

Iz Šmartnega se boš dalje popeljal v Gradno, majhno vasico polno drobnih zanimivosti. Svoje ime naj bi dobilo po gradnu, eni od vrst hrasta, nekdaj najpogostejšega drevesa v Brdih. Tu stoji zanimiva cerkvica sv. Jurija, v kateri je križev pot poslikal svetovno znani slikar Zoran Mušič, del poslikave pa je delo slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Na cerkvenem obzidju je vzidana spominska plošča duhovniku, narodnemu buditelju, publicistu in šolniku Andreju Žnidarčiču, ki si je prizadeval zajeziti prodor italijanskega duha, organiziranega v Legi nazionale, in je v Gradnem služboval 28 let. V kraju si lahko ogledaš tudi dva lepa primera obnovljenega t.i. suhega zidu iz domačega kamna, peščenjaka. Tovrstni zidovi so v Brdih že prava redkost. Nad enim od njih se sonči najstarejši oljčni nasad v Brdih. Iz oljčnega nasada se odpeljemo proti centru Brd, na Dobrovo. Pot nas pelje mimo največje slovenske vinske kleti VK Goriška Brda in renesančnega gradu Dobrovo. Pot nadaljujemo skozi Medano do briške domačije, kjer si ogledamo vinsko klet. Vinar ti bo pripravil degustacijo tipičnih vzorcev briških vin in briškega oljčnega olja. Po degustaciji se počasi poslovimo od Goriških Brd. Povratek proti domu čez italijanska brda (Collio) v popoldanskih urah.