od 98 €

Čarobna Goriška brda

Brda, dežela gričev, se nahajajo nedaleč stran od Soča fun parka na drugi strani hriba Sabotin. Ugnezdena so na pol poti med Alpami in Jadranom. Svoje izročilo in lepote in nam pričarajo pristna doživetja, ki jih lahko spozna in občuti vsakdo, ki prihaja v te kraje. V Brdih, kjer zori sočno briško sadje, uspevajo izvrstna vina, domuje slastna briška hrana, lahko zakorakamo v zelene vinograde, sadovnjake in oljčne nasade ter med briškimi brajdami najdemo svoj mir. Na programu bomo spoznavali zgodovino ter kulturne znamenitosti Goriških Brd, izkusili tipično briško kosilo ter degustirali vrhunska briška vina.

Welcome drink
Soča Fun Park – aktivnosti v pustolovskem parku
Tipično briško kosilo
Ogled srednjeveške vasi Šmartno
Sprehod skozi najstarejši briški oljčni nasad, ogled cerkvice v Gradnem
Ogled tipične briške kleti z degustacijo vzorcev briških vin in briškega oljčnega olja
Povpraševanje

TEAM BUILDING Z OKUSOM ŽLAHTNIH VIN IN ZRELIH ČEŠENJ
Team building program je kombinacija premagovanja ovir v pustolovskem parku ter sproščenega izleta v Goriška Brda. Pot te bo peljala mimo slovitega Solkanskega mostu čez reko Sočo v Goriška Brda, čarobno pokrajino vinogradov, sadovnjakov in oljčnih nasadov, kjer boš pobliže spoznal gostoljubnost Bricev ter okušal njihove slastne pridelke.

PRIČNI S PUSTOLOVŠČINO
Zjutraj se dobimo v Solkanu, na dvorišču Kajak centra Solkan, kjer te pričakajo izkušeni in usposobljeni inštruktorji pustolovskega parka. V baru popiješ jutranjo kavico ter se posladkaš z rogljičkom, inštruktorji ti ta čas predstavijo program. Na desnem bregu reke vstopiš v Soča Fun Park in se pod okriljem inštruktorjev preizkusiš v dvourni team building pustolovščini med drevesnimi krošnjami. Ovire v pustolovskem parku boš premagovali na višini od 2 do 10 m nad tlemi. Za konec preizkusiš še »spust poguma«. Na 40 m višine se po 300 m zip line jeklenici ponovno vrneš na levi breg.

V ČAROBNA GORIŠKA BRDA
Sledi odhod iz Solkan od koder se preko solkanskega mostu odpelješ v Goriška Brda. Pogled ti bo ponovno očarala smaragdna lepotica ter eleganten kamnit železniški most z največjim kamnitim lokom na svetu. Po t.i. osimski cesti, ki poteka deloma po italijanskem ozemlju, se boš povzpel po pobočju Sabotina do Goriških Brd. Peljal se boš skozi vasi Podsabotin in Hum ter dalje skozi Kojsko, nekdanje središče vzhodnih Brd. Po slikoviti briški pokrajini med vinogradi in sadovnjaki te bo pot peljala naprej v vas Gonjače. Tu si boš ogledali spomenik žrtvam druge svetovne vojne, delo kiparja Janeza Boljke in se povzpel na 23 metrov visok razgledni stolp. Od tu si lahko ogledaš celotna Brda, razgledi pa sežejo še mnogo dlje, na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, preko Furlanije do Jadranskega morja, na Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd, vse do Nanosa; pravljična pokrajina, ki ima posebno, čarobno moč.

Brda, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom, ohranja in razvija svoje izročilo, varuje svoje lepote in podarja blagodejne učinke, ki jih lahko spozna in občuti vsakdo, ki prihaja v te kraje. V Brdih, kjer zori sočno briško sadje, uspevajo izvrstna vina, domuje slastna briška hrana, lahko zakorakamo v zelene vinograde, sadovnjake in oljčne nasade ter med briškimi brajdami najdemo svoj mir.

Iz Gonjač se odpraviš na tipično briško kosilo in uživaš v razgledu na briške griče. Po kosilu si ogledaš srednjeveško vas Šmartno, prvič omenjena leta 1317, obdana z obzidjem in utrjena s petimi obrambnimi stolpi, ki stojijo ob treh vhodih. Ob vstopu v okrilje šmartenske trdnjave in sprehodu po ozkih uličicah med hišami se boš počutili kot v srednjeveškem labirintu. Tu je na ogled Briška hiša, Hiša s spahnjenico, kjer je razstava briških fosilov zbirke Stanislava Bačarja in Hiša kulture. Podobo kraju daje baročna cerkev sv. Martina, ki jo je poslikal Tone Kralj, z zvonikom, ki je bil nekdaj obrambni stolp.

Iz Šmartnega se boš dalje popeljal v Gradno, majhno vasico polno drobnih zanimivosti. Svoje ime naj bi dobilo po gradnu, eni od vrst hrasta, nekdaj najpogostejšega drevesa v Brdih. Tu stoji zanimiva cerkvica sv. Jurija, v kateri je križev pot poslikal svetovno znani slikar Zoran Mušič, del poslikave pa je delo slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Na cerkvenem obzidju je vzidana spominska plošča duhovniku, narodnemu buditelju, publicistu in šolniku Andreju Žnidarčiču, ki si je prizadeval zajeziti prodor italijanskega duha, organiziranega v Legi nazionale, in je v Gradnem služboval 28 let. V kraju si lahko ogledaš tudi dva lepa primera obnovljenega t.i. suhega zidu iz domačega kamna, peščenjaka. Tovrstni zidovi so v Brdih že prava redkost. Nad enim od njih se sonči najstarejši oljčni nasad v Brdih. Iz oljčnega nasada se odpeljemo proti centru Brd, na Dobrovo. Pot nas pelje mimo največje slovenske vinske kleti VK Goriška Brda in renesančnega gradu Dobrovo. Pot nadaljujemo skozi Medano do briške domačije, kjer si ogledamo vinsko klet. Vinar ti bo pripravil degustacijo tipičnih vzorcev briških vin in briškega oljčnega olja. Po degustaciji se počasi poslovimo od Goriških Brd. Povratek proti domu čez italijanska brda (Collio) v popoldanskih urah.