od 45 €

Pustolovščina s pridihom evropske kulture

Razgibana okolica ter premagovanje ovir med krošnjami dreves s svojimi otroci so zagotovo stvari, ki si jih boste radi spominjali. Spoznavanje zgodovine ter kulturnih znamenitosti sosednjih mest, Nove Gorice, najmlajšega mesta v Sloveniji in isto imenskega 1000 let starejšega mesta Gorizia v Italiji na kolesu pa je tisto kar bo dalo piko na i vašemu druženju.

Avantura v Soča Fun parku
Izposoja koles
Kosilo v bližnji restavraciji
Ogled zgodovinskih zanimivosti obmejnega prostora
Povpraševanje

PUSTOLOVŠČINA S KULTURNO ZGODOVINSKIM NABOJEM
Program je kombinacija premagovanja ovir v pustolovskem parku z odkrivanjem zgodovinskih in kulturnih znamenitosti obmejnega prostora dveh sosednjih mest. Nove Gorice na slovenski strani, mladega komaj 70 let starega mesta in Gorizie preko 1000 let starega mesta na italijanski strani. Rdeča nit prostora je reka Soča, ki zgodovinsko povezuje ta unikatni prostor ter podeljeni naziv Evropska prestolnica kulture EPK 2025

SPOZNAVANJE POSEBNOSTI VEČ KOT 1000 LETNE ZGODOVINE PROSTORA
Po kosilu se odpraviš na potep po najmlajšem slovenskem mestu, Nova Gorica. Ogledaš si Kostanjevico s samostanom, samostansko knjižnico Stanislava Škrabca, grobnico Burbonov in samostanski vrt, kjer se vsako pomlad bohotijo vrtnice burbonke. Iz Kostanjevice je čudovit razgled na obe Gorici.

Pot nadaljuješ do železniške postaje in si ogledaš muzej »Državna meja na Goriškem od 1945 do 2004 ter Trg Evrope, kjer je Slovenija slavnostno proslavila vstop v Evropsko unijo. Skupni trg je postal nov simbol sobivanja dveh Goric, pa tudi simbol odpravljanja razmejevanj in simbol evropskega združevanja.

Tu prestopiš mejo v italijansko Gorico. Odpelješ se do osrednjega trga imenovanega Travnik / Piazza della Vittoria na katerem so bili usmrčeni Vodje tolminskega kmečkega punta 1713. Od tu naprej se skozi Raštel ena izmed najznačilnejših mestnih ulic dvigneš še na srednjeveški Goriški grad ter si z najvišje točke ogledaš »Staro Gorico«.

Po ogledu goriškega gradu sledi povratek proti domu v popoldanskih urah.