od 87 €

Dve Gorici dve državi

Na programu bomo spoznavali kulturno dediščino obmejnega prostora, tako Solkana kot tudi slovenske in italijanske Gorice . Kot simbol združevanja obeh mest si bomo ogledali Trg Evrope ter muzej državna meja na Goriškem 1945-2004. Izlet zaključimo na gradu v italijanski Gorici.

Welcome drink
Soča Fun Park – aktivnosti v pustolovskem parku
Kosilo v bližnji restavraciji
Ogled zgodovinskih zanimivosti obmejnega prostora
Povpraševanje

TEAM BUILDING S KULTURNO ZGODOVINSKIM NABOJEM
Team building program je kombinacija premagovanja ovir v pustolovskem parku ter odkrivanja zgodovine in kulture obmejnega prostora dveh sosednjih mest. Nove Gorice na slovenski strani, mladega komaj 70 let starega mesta in Gorizie na italijanski strani, preko 1000 let starega mesta. Rdeča nit prostora je reka Soča, ki zgodovinsko povezuje ta unikatni prostor.

PRIČETEK S PUSTOLOVŠČINO
Zjutraj se dobimo v Solkanu, na dvorišču Kajak centra Solkan, kjer te pričakajo izkušeni in usposobljeni inštruktorji pustolovskega parka. V baru popiješ jutranjo kavico ter se posladkaš z rogljičkom, inštruktorji ti ta čas predstavijo program. Na desnem bregu reke vstopiš v Soča Fun Park in se pod okriljem inštruktorjev preizkusiš v dvourni team building pustolovščini med drevesnimi krošnjami. Ovire v pustolovskem parku boš premagovali na višini od 2 do 10 m nad tlemi. Za konec preizkusiš še »spust poguma«. Na 40 m višine se po 300 m zip line jeklenici ponovno vrneš na levi breg.

Sledi kosilo v eni od odličnih lokalnih restavracij.

SPOZNAVANJE POSEBNOSTI VEČ KOT 1000 LETNE ZGODOVINE PROSTORA
Po kosilu se odpraviš v več kot 1000 let staro naselje Solkan (prvič omenjen leta 1001). Ogledaš si solkanski železniški most na bohinjski železnici Jesenice – Nova Gorica. Trasa železniške proge Nova Gorica – Bled je zlasti v času 1. svetovne vojne odigrala pomembno vlogo. Ključno vlogo na takratni trasi proge Trst – Dunaj je imel Solkanski most, ki povezuje levi in desni breg reke Soče in je most z največjim kamnitim lokom na svetu. Most čez reko Sočo je dolg 220 metrov.

Od tu naprej nadaljuješ na Grad Kromberk, kjer si ogledaš grad, grajski park in grajsko razstavo.
Iz Kromberka se odpraviš v najmlajše slovensko mesto, Novo Gorico. Ogledaš si še Kostanjevico s samostanom, samostansko knjižnico Stanislava Škrabca, grobnico Burbonov in samostanski vrt, kjer se vsako pomlad bohotijo vrtnice burbonke. Iz Kostanjevice je čudovit razgled na obe Gorici.

Pot nadaljuješ do železniške postaje in si ogledaš muzej »Državna meja na Goriškem od 1945 do 2004 ter Trg Evrope, kjer je Slovenija slavnostno proslavila vstop v Evropsko unijo. Skupni trg je postal nov simbol sobivanja dveh Goric, pa tudi simbol odpravljanja razmejevanj in simbol evropskega združevanja.

Na Trgu Evrope prestopiš mejo v italijansko Gorico in se povzpneš še na srednjeveški goriški grad ter si z najvišje točke ogledaš »Staro Gorico«.

Po ogledu goriškega gradu sledi povratek proti domu v popoldanskih urah.